Araçlarda kilometre düşürme işlemi ikinci el otomobil piyasasının en sık uygulanan hile yöntemlerinden birisidir. Hatta kimi zaman hileyi aşan ve dolandırıcılık kategorisine dahi edilebilecek boyutları olduğu da söylenebilir. Peki, kilometre düşürmek neden avantajlıdır, kilometresi düşük araç almanın ne gibi yararları vardır sorularına cevaplar bularak işe başlayalım.
Araç kilometre düşürme işlemini yapanların temel amacı olduğundan daha az kullanılmış görünecek bir araba elde etmektir. Bir aracın az kullanılmış olması onun yıpranmamış olduğunu ve dolayısıyla muhtemelen çok daha düşük bakım onarım giderine ihtiyaç duyacağını gösterir. Bu da aracın alım satım değerini yükseltir. Alan ve satan kişiler düşük kilometreli araçlara bu ortak noktadan bakar.
Basit bir işlemin ardından az bir emek ile elde edilen yüksek karlı sonuç, kişileri bu yola iten en önemli sebepler arasında sayılabilir. Araba kilometre düşürme işlemi bu sebeple birçok kişi ve kuruluşun en sık başvurduğu aldatma yöntemi olmayı sürdürmektedir. Kilometre düşürme işlemleri ile sadece binek araçlarda değil örneğin Volkswagen ticari yetkili servis hizmeti almaya gelen araçlarda da karşılaşılabilmektedir.
Araba kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusunu cevaplamaya geçmeden önce arabada kilometre nedir sorusunun üzerinde durmak konuya hakimiyeti arttıracaktır. Aracın fabrikadan çıkışından itibaren kullanım durumunu gösteren kilometre kavramı, karayolu üzerinde kat ettiği yol miktarı olarak özetlenebilir.
Günümüzde araçların yaptıkları yol miktarı kilometre cinsinden ölçüm yapan mekanik veya elektronik sayaçlar ile gerçekleştirilmektedir. Metrik sistem yerine İngiliz ölçü birimini kullanan Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde sayaçlar mil cinsinden ölçümler yapar.
Yaygın kullanımda aracın kilometresi şeklinde ifade edilen bu husus mekanik unsurların yıpranma durumunu göstermesi bakımından değerlidir. Üreticinin öngördüğü aralıklarla periyodik bakım işlemleri yapılan araçlar oldukça uzun kilometreler boyunca sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmektedir.
Kilometre düşürme nasıl anlaşılır, kilometresi düşürülmüş araçlar hangi yöntemler kullanılarak tespit edilebilir sorularına cevap bulmak gerekir. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.
Arabada kilometre düşürme cezası oldukça ağırdır. Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan dolandırıcılık fiili çerçevesinde değerlendirilir. Araç kilometre düşürme cezası olarak nitelikli dolandırıcılık fiiline karşılık gelen cezanın uygulanması halinde 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezaları öngörülmektedir. Suçun bilerek ve haksız kazanç beklentisi ile yapılmış olması suçlunun çok daha ağır cezalar almasına neden olur.
Araç kilometre düşürme cezası ile ilgili olarak Yargıtay tarafından verilmiş çok sayıda emsal karar bulunmaktadır. Kilometresi düşürülen bir aracı bilmeden satın alan kişi karşı taraftaki muhataplarına yönelik olarak iki ayrı dava açabilir. Bunlardan birincisi ceza davası olacaktır. İkincisi ise uğradığı zarar nispetinde tazminat talepli davadır.
Oto kilometre düşürme cihazları ile yapılan işlemler çoğu zaman nitelikli dolandırıcılık faaliyeti olarak ortaya çıkmaktadır. Kötü niyetli kişiler bu yöntemi kullanarak yüksek kilometre kat etmiş araçlarda değişiklikler yaparak düşük kilometreli araçlar gibi çok daha yüksek fiyatlara satışa sunabilmektedir. Bu şekilde oluşan haksız kazanç hukuken nitelikli dolandırıcılık olarak tanımlanmaktadır.
Kilometre düşürme cihazı fiyatı araştıranların bazıları benzer bir faaliyet için yola çıkan kişiler olmaktadır. Kilometre düşürme cihazı alarak gündelik işler yapılması pek mümkün olmadığından konuya bu açıdan bakanlar haksız sayılmaz. Bu şekilde işlemden geçmiş araçları satın almamak için dikkatli olmak zarara uğramamak bakımından önemlidir.
Tüm dikkatinize ve ortaya koyduğunuz çabaya rağmen yine de kilometresi değiştirilmiş bir araç satın almış olabilirsiniz. Bu durumda neler yapılması gerektiğini bilmek doğru adımlarla zararı asgari seviyede tutmak açısından önemlidir. Bu çerçevede öncelikle mağdur, ikamet yerindeki Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat eder. Başvuru işleminin kolluk birimleri olan polis veya jandarma karakollarına yapılması da mümkündür.
Daha etkili bir başvuru adımı ve devamında haklılığın kusursuz bir şekilde kanıtlanabilmesi için hukuki ve teknik destek alınması gerekebilir. Bu açıdan tedbirli davranılması yerinde olacaktır. Yapılan başvuru işlemlerinin ardından dava açılması aşamasında davalının kim olduğuna bağlı olarak mahkeme değişiklik gösterebilir.
Aracın satın alındığı kişi, yani kilometre değişim işleminden sorumlu olan kişi veya kurum işi meslek edinen bir araç satış noktası ise davanın Tüketici Mahkemesi nezdinde açılması gerekir. Ancak aracın satın alındığı kişi profesyonel olarak araç alım satımı yapmıyorsa bu durumda davaya Asliye Hukuk Mahkemesi bakacaktır. Hukuki olarak doğru adımlarla işe başlamak, usul yönünden hata yapılmaması dava sürecinde önemli bir kazanım anlamına gelir.