Periyodik Bakım
Periyodik Bakım

Genel Araç Muayenesi 

Her gün milyonlarca araç, trafiğe çıkıyor. Ulaşımın vazgeçilmezi olan araçların trafiğe güvenli bir şekilde çıkabilmeleri son derece önemli. Kazaları önlemek ve sürüş emniyetini sağlamak için devlet, araç sahiplerinden birtakım kriterleri yerine getirmesini istemektedir. Bu kriterler, kanun çerçevesinde belirlenmiş ve sürücülere zorunlu kılınmıştır.

Yasal yürürlüğe takılmadan aracın teknik yeterliliğini saptamak için muhakkak yaptırılması gereken işlemlere araç muayenesi denir. Araç muayene süreci, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kurum olan TÜVTÜRK tarafından yürütülmektedir. Her araç, yaşına ve türüne göre muayeneden geçer. Öngörülen sürede aracını muayeneye götürmeyen araç sahiplerine yasaların ilgili maddeleri uyarınca para cezası kesilir. 

Periyodik Bakım

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır? 

Türkiye'de araç sahibi olan her vatandaşın yerine getirmesi gereken bazı sorumluklar bulunmaktadır. Trafikte insan hayatını tehlikeye atmadan bir sürüş deneyimi yaşamak için araçların periyodik bakım ve muayenelerinin düzenli bir şekilde yapılması elzemdir. Muayene işlemleri, birtakım prosedürden oluşmaktadır: 

•   Öncelikle, yetkili araç muayene kuruluşu olan TÜVTÜRK'ten araç muayene randevusu alınır. Araç muayene randevu ücretsiz bir şekilde kurumun web sitesinden alınabilmektedir. Önünüze çıkan ekranda randevunun alınacağı ili, plaka numaranızı ve ruhsat seri numarasını doldurun. Daha sonra hizmet türünü seçip sizin ve muayene istasyonunun müsait olduğu bir tarihi seçerek kolayca randevu alma işleminizi tamamlayın. 

•  Araç muayene randevu işleminden sonra yapmanız gerekenler bununla sınırlı kalmıyor. Muayeneye götüreceğiniz aracınızın muhakkak herhangi bir borcu ya da cezası (OGS cezası, aracınızın trafik borcu ve vergi borcu gibi) olup olmadığını kontrol edin. Sistemde aracınızın üstünde borç gözüküyorsa aracınızın muayenesi yapılmaz. Borcunuzu  ödedikten sonra işlemlerinizi başlatabilirsiniz. 

•  Aracın tipi ne olursa olsun her sürücüden egzoz emisyon ölçüm raporu istenir. Araç egzoz muayene ücreti 110 TL'dir. Ölçümde istenilen sonucun çıkmaması, muayenede ağır kusur olarak değerlendirilmektedir. Egzoz emisyonunuzu TÜVTÜRK'ün sahip olduğu araç muayene istasyonları aracılığıyla rahatlıkla yaptırabilirsiniz. 

•  Muayene için araç istasyonuna giderken sizden bazı belgeleri noksansız getirmeniz istenecektir. Yanınıza trafik sigortası belgenizi, araç ruhsatınızı, kimliğinizi, pasaportunuzu ya da ehliyetinizi (muayeneye siz gelemiyorsanız size vekalet edecek kişiden de aynı şeyler istenir) almayı unutmayın. Ayrıca, aracınızda LPG ya da CNG bulunuyorsa yakıt tankının üstündeki etiketin okunur olduğundan emin olun. Yakıt tankınızda bir sorun olması halinde sizden ilaveten yakıt sistemi montaj belgesi de istenebilir. Muayenede herhangi bir sorun yaşanmaması için belgelerinizi iyice kontrol ederek aracınızı rahatlıkla muayeneye götürebilirsiniz. 

•  Her araçta bulundurulması zorunlu bazı ekipmanlar vardır. Ekipmanların sayısı, aracın türüne göre değişiklik göstermektedir.  

•  Son olarak, muayene öncesi son kontrol belgesindeki maddeleri inceleyin, böylece muayene istasyonunda karşılaşabileceğiniz sorunların önüne erkenden set çekmiş olursunuz. 

Araç Sınıfına Göre Zorunlu Ekipmanlar 

Trafikte yolda giderken gerek sürücünün gerek yayaların güvende olması son derece önem arz ediyor. Herhangi bir sebepten ötürü yaşanan kazalarda pek çok insan yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Kazaların etkisini minimuma indirmek ve yaralılara anında müdahale edebilmek için her araçta olması gereken ekipmanlar bulunmaktadır. Araç muayenesinden geçebilmek için istenen şartlardan biri olan ekipmanlar sayesinde aracınızda yaşanabilecek olası yangın ve patlama ihtimallerine karşı anında müdahalede bulunabilirsiniz.

Ekipman; ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, yedek lastik ve üçgen reflektörden oluşmaktadır. Ekipmanın içeriği, aracın türüne göre farklılıklar göstermektedir.

İlk yardım çantası: Her motorlu aracın (motosiklet ve traktörler hariç) mutlaka bagajında bulundurulması istenir. Çantanın içeriğinde; 1 adet el feneri, 10 tane yara bandı, 3 adet üçgen sargı, 10 tane çengelli iğne, antiseptik solüsyon, flaster, küçük makas, 2 çift tıbbi eldiven, 1 yanık örtüsü (alüminyum olmalı), esmark bandajı, 2 adet büyük sargı bezi ( bez, 10 cm* 3-5 m ölçülerinde olmalı), turnike (50 cm'den az olmamak koşuluyla tekstil malzemesinden yapılmış) ve hidrofil gaz sterilden bir kutu(50'lik kutu) yer almalıdır. 

Üçgen reflektörler: Tüm motorlu araçlarda 2 adet (motosikletler ve motorlu bisikletler hariç )
Yangın söndürme tüpleri: Ambulanslarda 2 kg ve 2 adet; binek araç, minibüs ve kamyonetlerde 1 adet ve 1 kg, otobüslerde (yolcu sayısı 26 ya kadarsa 2 kg, 2 adet; yolcu sayısı 26'nın üstündeyse toplam 6 kg), 12 tondan küçük kamyonlarda toplam 4 kg ( kamyon 12 tondan büyükse toplam 6 kg), tehlikeli madde taşıyan araçlarda (azami ağırlık 7,5 ton ise toplam 8 kg, azami ağırlık 3,5 ton ise toplam 4 kg) kapasitede yangın söndürme tüpü bulunmalıdır.

2022 Yılı Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır? 

Araç sahipleri, "Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?" sorusuna cevap aramaktadır. 2022 araç muayene ücreti, aracın türüne göre fiyatlandırılmaktadır. 
•  Otobüs, tanker, çekici veya kamyon sahipleri 685,58 TL 
•  Traktör, motosiklet ve bisiklet (motorlu) sahipleri 258,42 TL 
•  Römork, arazi aracı, kamyonet, otomobil, minibüs ve özel amaçlı araç sahipleri ise 507,40 TL ücret ödeyecek. 
Muayenesini zamanında ödemeyen araç sahiplerine 427 TL araç muayene cezası kesilmektedir. Ayrıca, muayene tarihinin geciktirilmesi halinde araç sahibi, araç muayene gecikme cezası alır. Bu miktar, her ay ve muayene ücretinin %5'i kadar tahsil edilmektedir.

Araç Muayene İstasyonunda Nelere Bakılıyor? (100) 

Randevu günü gelen her araç, muayene istasyonlarında sıkı kontrollerden geçmektedir. Araç muayene istasyonu içerisine getirilen aracın ilgili yönetmeliğin maddeleri uyarınca pek çok bölgesinin kontrolü yapılmaktadır:
•   İstasyonda ilk olarak aracın ruhsatına, şaşe numarasına ve istenen belgelerin tamlığına bakılır. Daha sonra aracın sisteme girişi sağlanır. 
•  Fren sistemleri, aracı kullananın güvenliği için büyük bir ciddiyetle kontrol edilir. •  Motorun ve motoru oluşturan her parça, belli kriterlerden geçirilerek incelenir. 
•  Lastikler ve süspansiyon sistemleri, olası kazalara sebebiyet verebilecek aşınma ve bozunmalara karşı denetlenir. 
•  Her aracın bagajında bulundurulması zorunlu olan ekipmanların araçta olup olmadığına bakılır. 
•  Aracın sahip olduğu lambalar ve aydınlatma sistemi kontrol edilir.  
•  Araç içinde sürüş emniyetini etkileyebilecek hemen hemen her detay (emniyet kemeri, camlar, göstergeler vb.) dikkatlice incelenir. Aracınızdayken konforunuzu bozabilecek her türlü durumdan sakınmak için oto kuaför hizmetleri sunan yerlerden hizmet almayı unutmayın. 
•  Direksiyon ve aracın alt kısmında bulunan araç aksamları (egzoz, şasi, yakıt tankı, susturucu) titizlikle kontrol edilir. Araç muayenesine gitmeden önce, oto mekanik servis hizmeti veren bir iş yerinde aracınızın değişmesi gereken parçalarının orijinal yedek parça kullanılarak değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. 
 Yapılan muayeneden başarıyla ayrılan araçlara kontrolleri yapan ekip tarafından onay verilir ve aracın trafiğe çıkmasında hiçbir problem kalmaz. 

Araç Tipine Göre Muayene Süreleri (100) 

Araçlar, araç tiplerinin gruplandırılmasıyla muayeneden geçerler. Bu durum, araçların muayeneye çağrılma sürelerinin farklı olmasına neden olmaktadır.
•  Şahsi ve resmi otomobiller: İlk 3 yaş sonunda ve sonrasında her 2 yılda bir 
•  Kamyonetler:  İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir 
•  Yük taşıyan araçlar ve ticari araçlar (otomobil sınıfı dışındaki araçlar):  İlk 1 yaş sonunda ve sonrasında senede bir 
•   Yolcu taşıyan diğer araçlar: İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir muayeneden geçmesi gerekmektedir. 

Sürüş deneyimini mükemmelleştirmek için

test sürüşü ve bakım hizmetlerimizle sizleri bekliyoruz!

Daha fazla bilgi için
bize ulaşın

Sıkça Sorulan Sorular
Aracımın muayene tarihi gelmeden muayenesini yaptırabilir miyim? 

Evet, yaptırabilirsiniz. Ancak randevu tarihinden önce aracınızı muayeneye getirirseniz ve aracınız muayeneden başarıyla geçerse, bir sonraki muayene süreniz erken geldiğiniz tarih üzerinden değerlendirmeye alınır.

Neden Araç Muayenesi Yapılmalıdır? 

Her araç, devletin yasaları çerçevesinde birtakım muayeneden geçmek zorundadır. Trafiğe çıkan araçların yollardaki sürüş emniyetinin sağlanması ve olası ölümlü kazalara ve ağır yaralanmalara önceden mani olabilmek için araç muayenelerinin eksiksiz bir şekilde yapılması hayati bir önem taşımaktadır.

Egzoz emisyon muayenesi için randevu alınması gerekli midir? 

Egzoz emisyon muayenesi için randevu almasına gerek bulunmamaktadır. 

Muayenesi olmayan aracın satışı yapılabilir mi? 

Muayenesi yapılmamış aracın satışına izin verilmez. Aracınızı satabilmek için öncelikle aracın yapılan incelemeler sonunda muayeneden geçerek onay alması gerekmektedir. Muayenenizi TÜVTÜRK'ün muayene istasyonlarından online randevu alarak yaptırabilir, e-devlet üzerinden de araç muayene sorgulama işlemlerinize rahatlıkla bakabilirsiniz.

Whatsapp
Whatsapp