Yeni ehliyet alacakların öncelikle yetkili bir kursta eğitim almaları ve devamındaki sınav süreçlerini başarıyla geçmeleri gerekiyor. Ardından sıra, yasal prosedürleri gerçekleştirerek sürücü belgesini edinmeye geliyor. Tabii tüm bu adımları aşmak için belirli tutarların ödenmesi gerekiyor.
Güncel yönetmelikte yer alan ehliyet türleri şunlardır:
Herhangi bir sürücü belgesine sahipseniz, trafikte motorlu bisiklet (MOPED) kullanabilirsiniz. Ancak bu kriteri karşılamayan kişilerin M sınıfı ehliyet almaları gerekir. Sürücü belgesini alabilmek için 16 yaş ve üzeri olmak yeterlidir.
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi
A1 sınıfı ehliyet için yaş sınır 16’dır. Silindir hacmi 125 santimetreküpü, motor gücü ise 11 kilovatı geçmeyen 2 tekerlekli motosikletler için bu türde ehliyet alınır. Söz konusu sürücü belgesi ile trafikte güç sınırı 15 kilovat olan 3 tekerlekli motosikletler de kullanılabilir. Araçlar, sepetli veya sepetsiz olabilir. Ancak kilovat/kilogram oranı 0,1 değerini aşmamalıdır.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi
A2 sınıfı, güncel yönetmelikte yer alan ve motosiklet sürücülerine yönelik bir diğer ehliyet türüdür. Sürücü belgesinin kapsamındaki 2 tekerlekli araçlar için 35 kilovatlık güç sınırı mevcuttur. 3 tekerlekli araçlar içinse aynı sınır 15 kilovattır. 18 olan yaş kriterini karşılıyorsanız, A2 sürücü belgesi alabilir ve M, A1 sınıfındaki araçları kullanabilirsiniz.
Motosiklet sürücüleri için en avantajlı ehliyet türü A sınıfıdır. Çünkü bu sürücü belgesine sahipseniz, M, A1 ve A2 ehliyetlerin kapsadığı tüm araçları kullanabilirsiniz. Tabii bunun için öncelikle en az 2 yıllık A2 deneyimine sahip olma şartı karşılanmalıdır. 24 yaşını dolduran kişiler ise bu koşuldan muaftır.
B1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Yaş sınırı 16 olan B1 ehliyet; motor gücü 15 kilovatı, ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletler ile trafiğe çıkabilme olanağı sağlar. Eğer aracınızla yük taşımacılığı yapacaksanız, ağırlık sınırının 500 kilogramı aşmaması gerekir. Elektrik ile çalışan araçlarda kilogram hesabına bataryalar dahil edilmez. B1 sürücü belgeniz varsa M sınıfı ehliyetin kapsamındaki araçları kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyet, 2016 yılından beri otomobil ve kamyonet için verilir. 18 yaş sınırı kriterini karşılıyorsanız, bu ehliyeti almak için sürücü kursuna kaydolabilirsiniz. B sürücü belgesi sahipleri, azami yüklü ağırlığı 4.250 kilogram olan birleşik ve M, B1, F sınıfı araçları kullanabilir. Otomatik vitesli araçlar da bu kapsama dahildir.
BE Sınıfı Sürücü Belgesi
BE sürücü belgesi alarak B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlarda römorklu yük taşımacılığı yapabilirsiniz. Yaş sınırı, tıpkı B sınıfında olduğu gibi 18’dir. BE ehliyet sahiplerinin kullanacakları araçların römorklu veya yarı römorklu yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı aşmamalıdır. B sınıf ehliyetiniz varsa herhangi bir deneyim şartı olmaksınız BE sürücü belgesi alabilirsiniz.
C1 Sınıfı Sürücü Belgesi
C1 sınıfı, 3.500-7.500 kilogram aralığında çekici ve kamyon kullanacaklara yönelik sürücü belgesi türüdür. En az B sınıfı ehliyeti bulunan ve 18 yaş sınırına uygun kişiler, C1 ehliyet alma hakkına sahiptir. C1 ehliyet ile M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirsiniz.
C1E Sınıfı Sürücü Belgesi
C1E ehliyet almayı gerektiren koşullar şu şekilde sıralanabilir:
Her iki durumda da katar ağırlığı üst sınırı 12.000 kilogramdır. C1E sürücü belgesi için yaş sınırı 18, deneyim şartı ise en az C1 ehliyet bulunmasıdır.
C ehliyet, kamyon ve çekiciler için geçerlidir. En az B sınıfı ehliyetiniz varsa ve 21 yaşını doldurduysanız, bu ehliyet türüne başvurabilirsiniz.
CE Sınıfı Sürücü Belgesi
C sınıfı sürücü belgesi kapsamındaki araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork ya da yarı römorktan oluşan birleşik araçların kullanımı amacıyla verilir. Daha yalın bir ifadeyle güncel yönetmelikte yer alan yeni tır ehliyetidir. CE ehliyet için yaş sınırı 21, deneyim şartı en az C sürücü belgesi sahibi olunmasıdır. CE, kendi sınıfındaki en kapsamlı ehliyettir. Zira bu sürücü belgesi ile M, B1 B, BE, C, C1, C1E, F sınıfı araçları kullanabilirsiniz.
D1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Minibüs kullanmak istiyorsanız, sürücü kursuna kaydolurken D1 ehliyet almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Tabii bu ehliyet türü için 16+1 kişilik yolcu sınırı olduğunu unutmayın. D1 ehliyete başvuru için yaş sınırı 21’dir. Ayrıca en az B grubu ehliyet sahibi olunması zorunludur.
D1E Sınıfı Sürücü Belgesi
750 kilogramı geçen römork takılı minibüsleri kullanmak için D1E ehliyet alınır. Yaş ve yolcu sınırı D1 ehliyet ile aynıdır.D1E sürücü belgesi alma hakkı, halihazırda D1 ehliyete sahip olanlara tanınır.
Otobüs kullanabilmek amacıyla alınan ehliyet türüdür. En az B ehliyet sahibi olan 24 yaş ve üzeri kişiler, bu sürücü belgesini alabilir. D sınıfı ehliyetiniz varsa M, B, B1, BE, D1 ve F kategorilerine dahil araçlarla trafiğe çıkabilirsiniz.
DE Sınıfı Sürücü Belgesi
Otobüs, 750 kilogramı geçen römork takılı halde kullanılıyorsa D yerine DE sınıfı ehliyet alınmalıdır. Ehliyetin yaş sınırı 24’tür. D sınıfından farklı olarak bu belgeyi alabilmek için an az D grubu ehliyet sahibi olmanız zorunludur.
F ehliyet, traktör kullanacaklara verilir. Yaş sınırının 18 olduğu bu belgeye sahipseniz, M sınıfı motosikletle trafiğe çıkabilirsiniz.
İş makinesi kullanacaksanız, G sınıfı sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. G ehliyet için yönetmelikte belirtilen yaş sınırlaması 18’dir. Bu türde bir ehliyete sahip olduğunuzda, M sınıfı araçları kullanma hakkı da elde edebilirsiniz.
Ehliyet alma, tıpkı sıfır araç sahibi olma süreci gibi çeşitli adımlardan oluşuyor.
Ehliyet Türü | Harç Ücreti | Değerli Kağıt Bedeli | Vakıf Payı | Toplam |
A, A1, A2, F Sınıfı | 1.308,40 TL | 990 TL | 230 TL | 2.528,40 TL |
B Sınıfı | 3.945,40 TL | 990 TL | 230 TL | 5.165,40 TL |
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M Sınıfı | 6.583,50 TL | 990 TL | 230 TL | 7.803,50 TL |