Kaza Sonrası Araç Boyamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Anasayfa
  • Blog
  • Kaza Sonrası Araç Boyamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaza yapmak ve devamında araç boyama işleminin söz konusu olması çoğu kişinin korkulu rüyasıdır.

Hele bir de komple araç boyama gerektiren büyük bir kaza gerçekleşmiş ise durumu kâbus kelimesi ile ifade etmek daha yerinde olur. Aracın yetkili servis kalitesi ile onarılması problemdeki tek teselli olabilir.

Yetkili servis hizmeti alındığında insanların içini bir nebze ferahlatan unsurların başında orijinal yedek parça kullanımına duyulan güven gelir. Aracı ilk haline döndürebilmenin oldukça etkili bir yolu olması nedeniyle çoğu kişinin ilk tercihi olmaktadır. Araba kaporta boyası işlemlerinin yapılması sırasında orijinal parça kadar kaliteli boya ve işçilik de önemli detaylardandır.

kaza-sonrasi-arac-boyama-isleminde-dikkat-etmeniz-gereken-hususlar-1692785246

Araba Boyama Öncesi İşlemler Nelerdir? 

Hasarlı bir aracın boyanması öncesinde mutlaka kaporta yüzeyinin pürüzsüz hale getirilmiş olması gerekir. Değişen veya düzeltilen kaporta elemanları usulüne uygun olarak tesviye edilir ve astarlanır. Boyama işlemi öncesinde dikkat edilecek hususların başında ortamın ve boya uygulanacak yüzeyin toz ve kirlerden tamamen arındırılmış olması gelir. Boyama işlemi mutlaka bir kabin içerisinde ve boya bileşenlerinin silikonlaşmasını engelleyecek bir ortam sağlanarak yapılmalıdır.
Boyanın uygulanması sırasında hava püskürtmeli tabancalar kullanılmalı ve yüzeyin her noktasına eşit şekilde dağılmasına dikkat edilmelidir. Boyama işleminin hemen ardından kabin ısıtılmalı ve boyanın akmasına izin verilmeden hemen kuruması sağlanmalıdır. Bu durum aracın ilk günkü kondisyonuna yakın bir görünüm elde etmesini sağlaması bakımından önemlidir.

Araba Boyama Sonrası İşlemler Nelerdir?

Araba nasıl boyanır sorusunun yanıtını verirken çoğu zaman boya öncesi işlemlerden söz edilir. Ancak boya sonrasında da oldukça önemli işlem adımları vardır. Boyama işleminin hemen ardından ısı etkisi ile boyanın hızla kurutulması ve uygulandığı yüzeye kuvvetli bir şekilde yapışmasının sağlanması gerekir. Devamında cila uygulamaları ve boya koruma işlemlerinin yapılması ise iyi bir görünüm ve uzun ömür elde edebilmek için gereklidir.

Tiner araba boyasına zarar verir mi sorusu çoğu kişinin aklına gelen ve tartıştığı bir husustur. Çoğunlukla boya inceltici olarak kullanılan tiner aslında aynı zamanda iyi bir boya temizleyicisidir. İşlemde boya temizlemek için üretilen sentetik tinerleri tercih etmek yerinde olur. Selülozik tinerlerin zarar verebilme ihtimaline karşılık sentetik tinerler daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Renk Uyumu ve Boya Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Hasar durumlarında aracın orijinal rengine uygun boyanması önemlidir. Boya kalitesi kadar rengin doğru seçilmesi sağlıklı bir sonuç elde edilmesi için zorunludur. Araç nasıl boyanır sorusundan daha çok boya nasıl seçilmelidir sorusu öncelikli bir yerde olabilmelidir. Aracın tümünün boyanması gereken durumlarda renk uyumu söz konusu olmayabilir. Fakat kısmi boyama işlemlerinde yeni boyanan bölüm ile eski boyanın uyumlu olması için renk kodlarının doğru verilmesi ve kaliteli bir boyanın tercih edilmesi yerinde olacaktır. Böylesi teknik seçimleri araç sahibinin yapması her zaman mümkün olmaz ve doğru sonuç vermez. Bunun yerine yetkili servislerin kalite standartlarına ve deneyimlerine itibar etmek en doğru karar olacaktır.

Pürüzsüz Yüzey İçin Zımpara İşlemi Nasıl Yapılır?

Kaza sonrasında araç boyama işlemine başlamadan önce boyanacak yüzeylerin tam anlamıyla pürüzsüz hale getirilmesi gerekir. Bunun için kalından inceye doğru gidecek şekilde ardışık zımparalama işlemi yapılır. Macunlanan yüzey ne kadar pürüzsüz olursa astar ve boyadan alınacak verim o kadar yüksek olur. Zımpara işleminin en az boya kadar ustalık gerektirdiğini ve iyi yapılmaması halinde boyayı kusurlu göstereceğini hatırdan çıkarmamak gerekir.

Pürüzsüz bir yüzey elde edebilmek için öncelikli olarak boya uygulama alanı zımparalanır. Ardından kenar ve köşe kısımların ince kum ile zımparası yapılır. Gövde dolgusu ve kenarların yeniden zımparalanması işlemine geçilir. Astarlamanın ardından tüm parçalar ince zımpara ile pürüzsüz hale getirilir. Her aşaması hassas bir şekilde uygulanan zımparalama işlemi iyi bir boyanın temel koşuludur.


Whatsp
Whatsapp