Lastik Basıncı Nedir, Neden Önemlidir?

Ulaşım için kullanılan araçların bütün parçaları farklı bir işleve sahip olsa da bütün olarak dengede olmalıdır.

Birbiriyle etkileşim içinde çalışan araç parçaları arasında önemli bir yere sahip olan lastikler, belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Sürüş güvenliği, konforu ve performansında oldukça etkili olan lastiklerin basıncı belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Araç kontrolü için muayene öncesi kontrol hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Lastik basıncı, lastiklerin içerisinde bulunan hava miktarıdır. Basınç oranı, araçların özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Otomobil lastik basıncı, aracın yol tutuşunda büyük bir etkiye sahiptir.

Güvenli ve dengeli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken lastik basıncının ölçümünde bar ve psi değerleri kullanılır. Basınç ölçümünde bu değerlerden biri kullanıldığından ölçüm esnasında aracın ve cihazın hangi değer ile çalıştığını öğrenmeniz tavsiye edilir.

Araç hakimiyetinin sağlanması ve sorunsuz bir sürüş deneyimi için lastik basınçları ölçülmelidir. Lastiklerin her birinin basıncı belirlenen oranda olmalıdır. Lastiklerden birinin basıncında ortaya çıkan değişim bütün aracı etkiler. Lastik basıncı, araç ile ilgili birçok şeye etki eder.

lastik-basinc-degeri-nedir-neden-onemlidir-1692786749

Lastik basıncının düşmesindeki en önemli etkenler kullanım sıklığı ve hava kaçırmadır. Lastikte bulunan yırtık, basıncın hızla düşmesine neden olabilir. Zemin ile sürekli temas eden ve sürtünmeden dolayı zamanla aşınan lastiklerin hava miktarının düşmesi son derece önemlidir.

Sorunsuz bir sürüş deneyimi elde etmek için belirli aralıklarla lastiklerin kontrol edilmesi tavsiye edilir. Lastik kontrolünün ardından basınç oranı düşük veya yüksek ise araç bakım hizmetlerinden yardım alınabilir. Araçların lastik kontrolü oldukça pratik bir şekilde yapılabilir. 

Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Lastik hava basıncı, aracın yol performansını etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken araç lastiklerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Lastik performansını etkileyen unsurlar arasında lastik diş derinliği yer alır. Lastik diş derinliği yasal sınırlarla belirlenir. Mevsim ve şartlara bağlı olarak değişen diş derinlikleri, sorunsuz bir sürüş deneyimi sağlamayı hedefler. Lastik kontrolünde dikkat edilmesi gereken diş derinliklerini kontrol etmek için bozuk para ile ölçüm yapabilirsiniz. Diş derinliklerinin aşınma oranı yüksekse lastik değişimi yapılmalıdır.

‘’Lastik basıncı kaç olmalı?’’ sorusunun cevabı birçok etkene bağlı olarak değişir. Araç markası, modeli, lastik türüne göre farklılık gösteren lastik hava basıncı oranı, araç kılavuzu ve şoför kapısının iç bölümünde yer alır.

Lastik hava basıncını kontrol etmek için basınçölçer kullanılması tavsiye edilir. Ölçüm için lastiklerin soğuk olması son derece önemlidir. Yüksek ısıya sahip lastiklerin ölçülmesi, yanlış sonuç verebilir.

Lastiğin sibop kapağı döndürülerek açılmalı ve basınçölçer yerleştirilmelidir. Cihazda bulunan ölçüm değerleri not alınarak araç kılavuzunda bulunan basınç miktarı ile karşılaştırılmalıdır. Lastiklerin basıncı, olması gerekenden düşük ise lastiklere hava basılmalıdır.

Hava basma işlemi araç bakım merkezlerinde kısa süre içerisinde yapılabilir. İşlem gerçekleştirildikten sonra tekrar basınçölçer kullanılarak lastiklerin basıncı kontrol edilmelidir. Basınçölçer kullanıldıktan sonra sibop başlıkları tekerleklere takılarak sıkıştırılmalıdır.

Lastik kontrollerinin belirli aralıklarla yapılması kaza riskini azaltırken iyi bir yol tutuş sağlar. Kontrol için belirlenen süreleri inceleyerek araç lastiklerinizi kontrol edebilirsiniz.

Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Lastikler sürüş şartlarına ve kullanım sıklığına bağlı olarak aşınır. Lastiklerin aşınması ve hava basıncının düşmesi, lastiklerin işlevsizleşmesine sebep olurken sürüş performansını ve yol güvenliğini olumsuz şekilde etkiler. Sürüş performansı düşmeden güvenli bir sürüş deneyimi için araç lastiklerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereklidir.

Lastik kontrolü, lastiklerin kullanım ömrü için de son derece önemlidir. Basıncı düşen lastikler, daha hızlı aşınarak kullanılmaz hale gelebilir. Lastik kontrol sıklığı, kullanım şartlarına göre belirlenmelidir. Ancak genel olarak en az ayda bir kez lastik kontrolü yapılması tavsiye edilir. Lastik basıncı aracın periyodik bakım sürecinde de kontrol edimektedir.

Lastik basıncı işareti, araç panelinde yer alır. Lastiklerde sorun çıktığında sürücüyü uyarmayı sağlayan işaret, lastiklerde düşük veya yüksek basınç olması durumunda devreye girer. 2007 yılından itibaren üretilen araçlarda bulunan lastik basıncı işareti, lastik kontrolü için pratik bir çözüm olarak öne çıkar.

Lastik Kontrolü Önemli Midir?

Araç lastikleri, aracın kullanım sürecini etkileyen en önemli parçalardır. Lastiklerin basınç oranı, sürüş performansını yüksek oranda etkiler. Doğru miktarda olmayan basınç, lastiklerin aşınmasını hızlandırarak parçaları kullanılmaz hale getirebilir. Bu durum hem sürüş güvenliğini tehlikeye atar hem de ekonomik sorunlara sebep olabilir.

Lastiklerin her birinin basınç oranı, güvenlik için son derece önemlidir. Bir lastik, diğer lastikleri ve aracı etkiler. Yanlış hava basıncını sahip olan lastikler, frenleme mesafesinin uzamasına neden olur. Frenleme mesafesinin uzaması, kaza riskini artırır. Güvenli bir sürüş deneyimi için lastik basınç kontrolü mutlaka kontrol edilmelidir.

‘’Lastik hava basıncı kaç olmalı?’’ sorusunun cevabı araçların iç bölümündeki etikette yer alır. Lastik hava basıncının düşmesi durumunda aracınızın basınç ikaz ışığı yanarak size haber verir. İkaz ışığının yanması durumunda araç uygun bir yere çekilerek basınç ölçülmeli veya en yakın araç bakım merkezine götürülmelidir.

Lastiklerde ortaya çıkan problemler gözardı edilirse aracın sürüş hassasiyeti olumsuz şekilde etkilenir. Aracın kızaklama hissinde ortaya çıkan sorunlar hakimiyetin kaybedilmesine sebep olabilir. Basınç miktarının hatalı olması aracın yakıt kullanımına da etki eder. Yakıt kullanımı arttığında yolda kalma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Yüksek lastik basıncı da tıpkı düşük basınç gibi birçok sorun yaratır. Yüksek basınçlı lastiklerin zemin teması azalır. Temas ve sürtünmenin azalması aracın dengesini bozarak kaza riskini artırır. Lastiklerin ısısı ve aşınma miktarını da artıran hatalı basınç birçok soruna yol açabilir.

Lastik hava basıncı tablosu, araçların lastiklerine dair detaylı bilgileri barındırır. Hava basıncı tablosu aracın kullanım kılavuzunda ve iç bölümünde yer alır. Tabloyu inceleyerek araç lastiklerinin basıncını doğru bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Gerekli durumlarda müdahale ettikten sonra güvenle yola çıkabilirsiniz.


Whatsapp
Whatsapp