Özellikle artan döviz fiyatları ve buna bağlı olarak araç fiyatlarındaki yükseliş insanların yurt dışından Türkiye’ye araba getirme koşullarını her geçen gün daha fazla araştırması sonucunu doğurmaktadır. Ülkemizde her türlü araç için yetkili servis desteğinin veriliyor olması otomobil markalarının satış yapabilmesi için hatırı sayılır bir avantaj anlamına gelmektedir.
Yurt dışından araba getirme şartları aslında çok da kolay değildir. Birçok koşulun aynı anda sağlanmasını ve diğer prosedürleri içeren oldukça karmaşık bir yoldur. Bununla birlikte elbette imkânsız değildir. Yurt dışından araba getirme hakkı bulunan kişiler diledikleri aracı getirip kolayca periyodik bakım yaptırabilmektedir. Türkiye’de pek çok marka ve modelin yedek parça ve servis hizmetine yüksek kalite standartlarında erişmek mümkündür.
Yurt dışından araba getirme konusunda kendilerine izin verilecek kişilerin bir yıl içerisinde en az 185 günü yurt dışında geçirmiş olması gerekir. Sürenin bir gün dahi eksik olması koşul yerine gelmeyeceği için araç getirmeye engel teşkil eder. Söz konusu sürenin kesintisiz olması gerekmez. Ancak bu sürenin bir yabancı ülkede ikamet izni ile geçirilmiş olması ve otomobilin o ülke kayıtlarında aynı kişi adına tescil edilmesi gerekir. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler diğer Avrupa Birliği ülkelerine kayıtlı olan adlarına tescilli araçlarını getirebilirler.
Yurt dışından Türkiye’ye araba getirme konusunda dikkat edilmesi gereken bir husus aracın sahibi tarafından getirilmesidir. Eğer bir başkasının getirmesi gerekiyorsa bu durum ancak vekaletname ile mümkün olur. Vekaletle yurt dışından araba getirme işinde ilgili her türlü belgenin seyahat süresince araçta bulundurulması ve gümrük girişinde ibraz edilmesi gerekir. Aracı vekaleten getirecek kişi de araç sahibi ile aynı şartlara sahip olmalıdır. Bu şekilde ülkeye giren aracı sadece sahibi kullanabilir ve 2 yıl boyunca yurt içinde kullanma hakkı elde eder. İki yıllık sürenin sonunda araç sahibinin yeniden senede en az 185 günü yurt dışında geçirecek şekilde ülkeden ayrılması gerekir. Bu sağlanamıyorsa araç trafikten çekilir. Aksine hareket edenler hakkında oldukça ciddi cezai yaptırımlar vardır.
Aşağıda yazılı kişilerin koşulları sağlaması halinde gümrük vergisi ödemeden araç getirmesi mümkündür. Ancak bu durumda dahi ÖTV ve KDV ödemek gerektiğini belirtmek gerekir.
Ayrıca yurt dışından engelli araba getirme hususunda farklı kolaylıklar bulunmaktadır. Engelli bireylerin H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresinin yer aldığı bir sağlık raporu alması halinde çeşitli vergi avantajları içerecek şekilde araç sahibi olması mümkündür. Vergi avantajları arasında gümrük vergisi, MTV, KDV ve ÖTV indirimleri bulunmaktadır.
Bunların yanı sıra bazı kişilere Tax Free yani vergisiz araç getirme hakkı tanınmıştır. Bu kişiler arasında Türkiye’de ikamet eden yabancı öğretim görevlileri ve öğrenciler, çalışma izni olan yabancı uyruklu kişiler, NATO personeli olarak ülkemizde bulunanlar, yurt dışında emekli olan ancak Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler, ilgili federasyonlara kayıtlı yabancı sporcular ve diplomatik misyon temsilcileri bulunur. Bu kişiler koşulları sağladıkları sürece vergi ödemeksizin yurt dışından araç getirme hakkına sahiptir.